(untitled) (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2019)
Роботу присвячено створенню диференціального насоса електромагнітної дії для перекачування оздоблювального матеріалу, який не чутливий до перепадів електроенергії, зручний і простий у використанні, надійний та економічний в експлуатації. Розглянуто результати математичного моделювання нестаціонарних процесів у насосному агрегаті з однопоршневим диференціальним насосом електромагнітної дії. Проаналізовано модель, що містить рівняння руху елементів системи, котрі враховують несталість зведеного моменту інерції штокового механізму насоса, а тaкож електромагнітні явища в електромагнітній котушці. Запропоновано математичну модель динаміки робочого процесу диференціального насоса електромагнітної дії, яка дозволить досліджувати загальні закономірності перекачувальних процесів у насосі в цілому, розв’язувати загальні задачі з їх розрахунку і проектування, ставити і розв’язувати задачі забезпечення надійності, пов’язані з високочастотними коливаннями тиску, задачі оптимізації її структури й оптимального проектування всіх її елементів. Результати розв’язання диференціальних рівнянь математичної моделі, отримані у цій статті, можуть бути рекомендовано для практичної реалізації у вигляді аналітичних залежностей при розробленні методики розрахунку для створення нових конструкцій диференціальних насосів електромагнітної дії та оцінювання їх ефективності. Запропоновано систему керування насосною установкою з векторно керованим асинхронним електроприводом на основі концепції зворотних задач динаміки в поєднанні з мінімізацією локальних функціоналів миттєвих значень енергії, яка забезпечує якісне регулювання напору в умовах дії параметричних збурень та має задовільні енергетичні показники