(untitled) (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2019)
Статтю присвячено створенню та обґрунтуванню методики експериментальних досліджень вертикального дифере- нціального розчинонасоса з проточним поршнем марки РН 2-4, розробленого науковцями Полтавського національ- ного технічного університету імені Юрія Кондратюка. Метою експериментальних досліджень є: перевірка висунутих під час аналітичних досліджень гіпотез, обґрунтування вибору найбільш раціональних значень основних конструк- тивних параметрів розроблюваного розчинонасоса, обґрунтування сфери застосування методів регулювання подачі шляхом зміни довжини та швидкості руху робочого органа, а також отримання експлуатаційних регулювальних ха- рактеристик досліджуваного насоса. Обґрунтовано тип експериментів, визначено проміжки варіювання значень до- сліджуваних параметрів, описано підготовку експериментального зразка розчинонасоса для досліджень, спроектова- но експериментальну установку для досліджень, вибрано засоби вимірювань, визначено умови виконання дослідів. Як критерій ефективності прийнятих конструктивних рішень прийнято об’ємний коефіцієнт корисної дії розчинона- соса. Виготовлена дослідницька установка дозволяє приготувати будівельний розчин необхідної рухомості та складу і визначити час наповнення мірної місткості при різних комбінаціях величин досліджуваних конструктивних пара- метрів розчинонасоса. Значну увагу приділено визначенню похибок проведення експериментів. Запропонована ме- тодика дозволяє гарантувати з імовірністю 90%, що абсолютна похибка у визначенні об’ємного коефіцієнта корисної дії на основі середньоарифметичного значення п’яти замірів при кожній комбінації досліджуваних параметрів, зумо- влена систематичною і випадковою складовою, не перевищить 1,9%. Така методика дозволить знайти раціональні значення наступних параметрів розчинонасоса при роботі зі штукатурними розчинами різної рухомості: частота ру- ху робочого органа, діаметр, маса і висота підйому над гніздом кульок клапанів, діаметр отвору в гніздах клапанів