(untitled) (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2019)
Дана стаття присвячена дослідженню роботи високоміцних сталей в конструкціях силосних ємностей. Аналізувалися найпоширеніші класи сталей, які застосовуються зарубіжними та вітчизняними виробниками елеваторного облад- нання при проектуванні вертикальних циліндричних силосів для зберігання зерна. Надана оцінка впливу параметрів матеріалу на властивості окремих елементів споруди. Проведено комплекс механічних випробувань на розтяг та хі- мічний аналіз серії зразків високоміцної сталі класів S 550 GD та S 420 GD європейських та американських виробни- ків, які застосовуються для виготовлення гофрованих листових панелей корпусу. Числові результати досліджених характеристик підтвердили повну відповідність матеріалу нормативним значенням відповідних класів. Продовженням даного дослідження було виконання перевірочного розрахунку ємності зберігання діаметром 11 м, яка має циліндричну форму та конічне днище і виконана з профільованих хвилястих листів різної товщини. В якості матеріалу виготовлення застосовувався один з досліджуваних зразків сталі. Були отримані значення крити- чних факторів для листів корпусу, вертикальних ребер жорсткості і листів конічного днища силосу. Результати роз- рахунків підтвердили ефективність застосування високоміцних сталей при проектуванні силосних ємностей для збе- рігання зерна. Несуча здатність елементів була забезпечена на всіх висотних ярусах, проте резерви несучої здатності при цьому виявилися мінімальні. Відповідно проведеного аналізу сформовані аргументовані висновки, щодо вико- ристання розглядуваного матеріалу для отримання економічно доцільних проектних рішень. Зазначені конструктив- ні обмеження, які необхідно враховувати при проектуванні та виготовлені тонкостінних конструкцій з високоміцних сталей. В першу чергу це стосується утворення отворів під болтові з’єднання, влаштування та обробку кромок і вра- хування граничних розмірів внутрішніх радіусів заокруглень при гнутті деталей.