(untitled) (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2019)
В статті розглянуті покриття та безкаркасні споруди у вигляді металевих оболонок спеціального виду. Основним конструктивним елементом цих спеціальних оболонок є аркові тонкостінні профілі холодного деформування, які ви- готовляються безпосередньо на будівельному майданчику. Розглянуті основні аномалії експлуатації зазначеного конструкцій зазначеного виду. Основна з означених аномалій експлуатації полягає у певній кількості аварій та обва- лень, які після детального аналізу можна класифікувати як прогресуюче, або «лавиноподібне» обвалення. До основної мети статті відноситься розробка розрахункових алгоритмів оцінки напруженно-деформованного стану та заходів, що попереджують настання прогресуючого обвалення металевих оболонок спеціального виду. Розроблено спосіб запобігання прогресуючого обвалення, у вигляді конструктивної модернізації оригінального вузла з’єднання аркових конструктивних елементів. Проведено порівняльний скінченно-елементний аналіз напружено- деформованого стану, амплітудно-частотних характеристик та стійкості оригінальних моделей металевих оболонок спеціального виду, моделей дискретно-континуальних ребристих оболонок (з імплементацією конструктивної моде- рнізації вузла з’єднання) та моделей континуальних ребристих оболонок. Результати аналізу подано у вигляді мозаїк вертикальних переміщень, головних стискаючих та розтягуючих напружень, порівняльної діаграми коефіцієнтів за- пасу стійкості та порівняльної діаграми значень частот власних коливань в залежності від номера форми власних ко- ливань. Отримані результати чисельних досліджень, свідчать про ефективність запропонованої конструктивної мо- дернізації металевих оболонок спеціального типу, в якості заходів, що попереджують настання прогресуючого обва- лення зазначених оболонкових систем.