(untitled) (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2019)
У будівельній практиці подекуди застосовуються переармовані залізобетонні елементи, а також такі, в яких при ба- гаторядному розташуванні арматури напруження не в усіх арматурних стержнях досягають межі текучості. Розрахунок міцності таких конструкцій є складним та трудомістким процесом, оскільки інженерної методики для такого випадку розрахунку на основі нелінійної деформаційної моделі не розроблено. Розроблення інженерної мето- дики розрахунку несучої здатності цих залізобетонних згинальних елементів здійснено з урахуванням вимог чинних норм, розподіл напружень в бетоні стиснутої зони здійснено відповідно до діаграми «напруження – деформації» у вигляді дробово-раціональної залежності. Задача з розрахунку міцності в нормальному перерізі розглядається для балки прямокутного поперечного перерізу, армованого одиночною арматурою в момент досягнення бетоном на рівні найбільш стиснутої фібри таких значень деформацій, коли несуча здатність елемента буде максимальною. При цьому арматура в поперечному перерізі працюватиме з неповним розрахунковим опором. Отримані аналітичні залежності для обчислення висоти стиснутої зони бетону та значення внутрішнього згинального моменту, що сприймається балкою в нормальному перерізі. Розрахунок несучої здатності згинального елемента зведено до обчис- лення максимального значення згинального моменту, який може сприйняти балка при граничних значеннях дефор- мацій найбільш стиснутої грані перерізу. Розглянуто також випадок розрахунку міцності згинальних елементів з ба- гаторядним розташуванням розтягнутої арматури, при котрому напруження, які відповідають межі текучості, дося- гаються не в усіх рядах арматури. Застосування дробово-раціональної залежності для описання процесу деформу- вання бетону стиснутої зони згинальних елементів дало змогу суттєво спростити та наблизити до інженерного розв’язку задачу з визначення несучої здатності елементів з неповним використанням міцності розтягнутої арматури.