(untitled) (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2019)
Останнім часом питання оцінки якості будівельних конструкцій і прогнозування їх надійності стають все більш акту- альними, особливо для будівництва промислових об’єктів старого фонду. Розробляються потужні математичні мето- ди для оцінки експлуатаційних характеристик конструкцій і прогнозування їх надійності, але немає автоматизованих комп’ютерних систем для такого аналізу. На даний час розроблені програми для детального розрахунку конструкцій, в яких реалізовані методи опору матеріалів, теоретичної та будівельної механіки, але вони не дають можливості ви- значати і прогнозувати надійність, особливо об’єктів старого фонду. В роботі використовуються методи класичної теорії надійності в поєднанні з методами статистичного моделювання, що вимагає використання сучасних методів ІТ-технологій з розробкою відповідних програмних систем. Наведено особливості моделі та алгоритмічна база задачі прогнозування міцності та надійності будівельних конструкцій. Виконано декомпозицію та модульне представлення програмної системи розрахунку конструкцій. У ракурсі задачі оцінювання напружено-деформованого стану констру- кцій розроблене програмне забезпечення у вигляді драйвера прошивки для електронно-комп’ютерного пристрою ла- бораторного обстеження елементів конструкцій, що дає змогу визначати стан аварійності елементів конструкцій та отримувати числові значення фактично діючих навантажень на конструкції та їх елементи. Показано особливості по- єднання окремих утиліт визначення параметрів надійності з метою прогнозування роботи конструкцій різних типів, які можуть працювати у аварійному та передаварійному станах.