(untitled) (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2019)
Проаналізовано сучасні підходи щодо удосконалення аналітичних методів розрахунку осідань основ будівель і спо- руд. Встановлено, що більшість з них мають свої певні області раціонального застосування стосовно ґрунтових умов, обладнання з визначення властивостей стисливості ґрунтів, видів і розмірів фундаментів чи штучних основ, задач проектування і не носять комплексного характеру. Обґрунтовано шляхи удосконалення методів розрахунку осідань основ фундаментів підвищенням достовірності визначення показників стисливості ґрунту. Розглянуто ком- плексний підхід до уточнення розрахунку осідань основ будівель методом пошарового підсумовування шляхом ура- хування: змінності модуля деформації ґрунту в усьому діапазоні тиску, який сприймає основа при навантаженні; ко- ефіцієнта βZ за міцністю ґрунту; деформаційної анізотропії ґрунтів за пружною ортотропною моделлю; закономірно- стей зміни величин модуля деформації ґрунту за глибиною масиву під фундаментами і в межах штучних основ, що зводяться з ущільненням ґрунту. Також доведено можливість підвищення точності методики прогнозування осідан- ня основи фундаментів будівель використанням в ній показника стискання ґрунту й урахуванням впливу тиску на деформаційні параметри ґрунту за глибиною стисливої товщі. Подано приклади застосування аналітичних методик розрахунку осідань основ будівель.