(untitled) (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2019)
Запропоновано методику і її числову реалізацію уточнених розрахунків жорстких аеродромних покриттів з ураху- ванням їх взаємодії з неоднорідним багатошаровим слабким ґрунтовим півпростором. Чисельне моделювання на- пружено-деформованого стану жорстких аеродромних покриттів здійснено на основі співвідношень нелінійної теорії пружності за допомогою моментної схеми методу скінченних елементів. Розв’язана задача розрахунку реального бе- тонного покриття на жорсткій штучній основі злітно-посадкової смуги Міжнародного аеропорту «Одеса». Розроблено скінченно-елементну модель для розрахунку жорстких покриттів з використанням моментної схеми скі- нченних елементів і універсального просторового оболонкового скінченного елемента. Чисельний розрахунок на- пружено-деформованого стану жорстких аеродромних покриттів при взаємодії зі слабкою ґрунтовою основою вико- наний на дію навантаження від літака В 767 -300. Розрахункова схема покриття побудована так, щоб було включене колісне навантаження від всього шасі повітряного судна з урахуванням того, що основна опора літака розміщувалася б на середній плиті розрахункового фрагмента. Аналіз отриманих чисельних результатів показує, що значення по- гонного згинального моменту під лівим нижнім колесом основної опори літака В767-300 досягає величини -99,724 кН∙м/м, що відповідає напруженню в нижньому волокні умовної плити 950,88 кН∙м/м2 . Розглянута конструкція жор- сткого аеродромного покриття задовольняє умовам граничного стану та забезпечена міцність на можливі допустимі напруження. Розрахунок покриттів при колісному впливі крупно фюзеляжних повітряних суден при наявності вклю- чень слабких шарів ґрунту необхідно виконувати тільки на основі чисельних досліджень. Максимальне значення прогину при постійному коефіцієнті постелі становить 0,41 мм, а при змінному – 0,75 мм.