(untitled) (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2019)
Експериментально досліджено величини коливань нежитлової будівлі, що знаходиться в м. Полтава й оцінено їх ди- намічний вплив на конструкції будівлі та людей, які там періодично перебувають. Для цього проведено вимірювання вертикального віброприскорення покриття будівлі, де очікувалися найбільші значення вимірюваної величини. Для точної оцінки впливу транспортної вібрації на будівлю проведено вимірювання у різні години доби. Коливання виміряно в тій точці конструкції, де їх амплітуда найбільша, і при такому режимі джерела вібрації, при якому відбуваються найбільш інтенсивні коливання цієї конструкції. Виникнення явища резонансу виключається, так як частота вимушених коливань покриття будівлі від впливу транспорту знаходиться у між резонансній області з мінімальним перевищенням 10%. Для оцінювання впливу вібрації на будівлю необхідно порівняно виміряні дані з допустимим рівнем вібрації в громадських будівлях. Для вибору точок і напряму вібрації використовувалася наступ- на схема вимірів: спочатку регіструються коливання при будь-якому визначеному динамічному впливі, які забезпе- чують виявлення форми коливань конструкції і спектра частот коливань. Кріплення акселерометра на покриття будівлі, проводилося за допомогою магніту тобто забезпечується верхня межа робочого частотного діапазону. Для житлових і громадських будівель найбільш несприятливим зовнішнім джерелом вібрацій є рейкові транспортні магістралі: метрополітен, трамвайні лінії і залізниці. Надано рекомендації щодо подальшої експлуатації будівлі, ви- ходячи із результатів вимірювань віброприскорення конструкцій будівлі.