(untitled) (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2019)
Розглянуто проблеми інформатизації суспільства, яке вимагає побудови сучасних інформаційних систем управлін- ня різними об’єктами. Проаналізовано теоретичні та методологічні аспекти вдосконалення ведення звітності у ви- щих навчальних закладах. Особливу увагу приділено детальному опису й аналізу існуючих сервісів ведення обліку наукової діяльності вищих навчальних закладів. Виявлено та обґрунтовано необхідність створення модуля управлін- ня науковою й науково-технічною діяльністю, який дозволить оптимізувати процедуру ведення звітів про наукову, науково-технічну та інноваційну діяльність, розширити можливості для аналізу результатів, забезпечити прозорість і об’єктивність у процедурі оцінювання діяльності викладачів. Наведено основні критерії автоматизованої інформа- ційної системи. Представлено розроблені розділи технічного завдання. Передбачено виконання вимог реалізації ін- формаційної системи у вигляді Web-додатка. Наведено опис концептуальної схеми за допомогою узагальнених конструкцій блоків та розроблену ER-модель. Розраховано мінімальну конфігурацію сервера. На основі виконаного дослідження запропоновано програмно реалізований модуль управління науковою та науково-технічною діяльністю кафедри конструкцій з металу, дерева та пластмас (КМДіП), у якому враховано недоліки існуючих інформаційних систем управління. Система забезпечує публікування наукових матеріалів, можливість перевірки тексту на унікаль- ність і генерування автоматичних звітів, що значно полегшить роботу викладача чи наукового діяча, виконує розме- жування користувальницької та адміністративної частин програмного комплексу, автоматичне формування звітів про наукову, науково-технічну й інноваційну діяльність та надає можливість розроблення чи додавання (поповнен- ня) нових публікацій і їх категорій.