(untitled) (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2019)
Представлено результати оптимізації тривалості зведення об’єкта і середньомісячної інтенсивності фінансування бу- дівництва торговельно-розважального центру в умовах організаційно-фінансових обмежень, а саме: сумісність про- цесів – 68-76%; максимальна місячна інтенсивність фінансування – 40 млн. грн.; кількість бригад – 1-2; максимальна тривалість робіт – 360 днів. Аналіз інформаційних джерел показав, що умови житлового будівництва надзвичайно мінливі, тому важливо дослідити вплив зміни організаційних рішень на основні показники, насамперед на тривалість будівництва та інтенсивність фінансування. Розроблено методику оптимізації організаційних рішень будівництва торговельно-розважального центру із використанням сучасних програмних продуктів з галузі управління проектами. Шляхом організаційного моделювання у програмі MS Project та економіко-математичного моделювання у пакеті MS Excel побудовані достовірні моделі процесу будівництва. Згідно плану експерименту зафіксовані значення наступ- них показників: тривалість виконання будівельно-монтажних робіт, максимальна місячна інтенсивність фінансуван- ня проекту та середньомісячна інтенсивність фінансування будівельних робіт.Для подальших досліджень була виб- рана поліноміальна модель другого ступеню, що відповідає плану експериментів. На цій основі побудовані експери- ментально-статистичні моделі зміни показників від факторів, що варіюються: інтенсивність використання робочого часу, кількість робочих бригад та суміщення робіт. Графічним способом визначені найбільш ефективні моделі буді- вництва в обмежених умовах їх реалізації: «тривалість виконання будівельно-монтажних робіт» дорівнює 244 дні (60 робочих годин у тиждень, 2 робочі бригади, суміщення робіт 68%); «середньомісячна інтенсивність фінансування» дорівнює 15000 тис. грн. (80 робочих годин на тиждень, 1 робоча бригада, суміщення робіт 68%).