(untitled) (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2019)
Проведено аналіз випадків травматизму від дії електричного струму на об’єктах нафтогазового комплексу України. У статті представлені принципи, основні положення системного аналізу і класифікація випадків електротравматизму на енергетичних підприємствах та визначені основні причини і закономірності виникнення електротравм у залежно- сті від різноманітних особливостей виробництва, а також для різних категорій робітників. Виявлені основні органі- заційно-технічні, технічні, організаційні, санітарно-гігієнічні та психофізичні причини виникнення нещасних випад- ків і професійних захворювань у робітників нафтогазового комплексу. Системний аналіз випадків електротравмати- зму дозволив сформулювати основні принципи системного підходу до проблеми наукового обґрунтування системи управління електробезпекою на промислових підприємствах. Розглянуті основні етапи розробки, погодження, за- твердження і функціонування системи управління електробезпеко. Приведена структурна схема взаємозв’язку між елементами системи «людина – електротехніка – виробниче середовище» і запропоновано комплекс профілактичних заходів і практичних рекомендацій які можуть бути успішно застосовані для оцінювання професійного ризику та зменшення рівня травматизму від дії електричного струму в енергетичному секторі України. Запропонована методо- логія аналізу та оцінки ризиків аварій на об’єктах нафтової та газової промисловості, що дозволяє порівнювати дію небезпечних чинників різної природи, визначати, з урахуванням вкладу кожного окремого фактора, інтегральну сту- пінь небезпеки будь-якого промислового об’єкта. Застосування даної методології оцінки ризику дає можливість роз- робляти механізми і стратегії різних заходів щодо підвищення безпеки об’єктів нафтової і газової промисловості; встановлювати межі величин ризику і невизначеностей, пов’язаних з обмеженістю вихідних даних або з невирішені- стю наукових проблем.