(untitled) (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2019)
Проведено аналіз негативних наслідків від утворенням температурних поперечних тріщин у асфальтобетонному по- критті для конструкції дорожнього одягу. Показано, що поперечні тріщини призводять до потрапляння води з атмо- сферних опадів у конструкцію дорожнього одягу та ґрунт земляного полотна, викликаючи ослаблення в зоні тріщин основи і спричиняючи прискореному руйнуванню всієї конструкції дорожнього одягу. ці обставини потребують за- безпечення ефективної герметизації покриття з поперечними тріщинами. Відмічено, що найбільш поширений метод ремонту асфальтобетонного покриття з поперечними температурними тріщинами полягає у застосовуванні гермети- зуючих матеріалів, якими заповнюють порожнини цих тріщин. Зазначено, що умови роботи герметизуючих матеріа- лів залежать як від геометричних параметрів асфальтобетонних плит між тріщинами, так і від розмірів тріщин, що заповнюються герметиком. Запропоновано метод оцінювання ефективності герметизуючих матеріалів при ремонті асфальтобетонного покриття конструкції дорожнього одягу з поперечними тріщинами. Розроблено розрахункові схеми роботи асфальтобетонного покриття та математичні моделі на основі застосування теорії термо-в’язко пруж- ності для прогнозування температурних напружень в герметизуючому матеріалі на контакті з асфальтобетонним по- криттям з урахуванням тепло-технічних та термо-реологічних властивостей матеріалів і геометричних параметрів асфальтобетонних плит та поперечної тріщини. Отримано аналітичні залежності дозволяють оцінювати термін слу- жби до втрати суцільності герметиків або адгезійної міцності їх зчеплення з асфальтобетонним покриттям з ураху- ванням річних та добових коливань температури на базі використання основних положень кінетичної теорії міцності твердих тіл. Використання запропонованого методу потребує експериментального встановлення таких характерис- тик матеріалів як: коефіцієнта лінійного температурного розширення, коефіцієнта температуропровідності, функції повзучості, функції релаксації, функції температурно-часової аналогії, функції довготривалої міцності.