(untitled) (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2017)
Описано методику проведення експерименту на циліндричних зразках різних розмірів, виготовлених із крихкого силікатного алюмінієвого сплаву. Наведено результати експериментальних досліджень впливу власних напружень, нерівномірно розподілених по перерізу, на міцність матеріалу. Проаналізовано причини такого впливу. Ключові слова: власні напруження, масштабний ефект, міцність матеріалу.