(untitled) (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2017)
Роботу присвячено оцінюванню стисливості армованого ґрунту в польових умовах шляхом проведення пресіометричних випробувань. Сформовано концепцію розшифрування пресіометричних випробувань армованої основи ґрунтоцементними елементами, які виготовляються за бурозмішувальною технологією. Оцінювання стисливості армованої основи за допомогою пресіометричних випробовувань базується на тому положенні, що у межах стисливої товщі зонда (штампа) за наявності у її зоні нестисливої перепони опір стисненню ґрунту збільшується. Перевірку методу виконано на реальному будівельному майданчику шляхом шестикратного повторення. На підставі статистичного аналізу отримано розрахункові значення модуля загальної деформації, зіставлені з результатами штампових випробувань та лабораторних даних. Ключові слова: армована основа, ґрунтоцемент, бурозмішувальна технологія, пресіометрія, зонд пресіометра, деформація, межа стисливої товщі.