(untitled) (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2017)
Показано ускладнення умов будівництва в м. Чернігові: значна частина території міста характеризується складними і ненадійними для будівництва інженерно-геологічними умовами, розвиваються небезпечні геологічні та інженерно- геологічні процеси, залягають специфічні ґрунти, будівництво ведеться на схилах та поблизу річок, крім того, вказані умови ускладнені негативними техногенними факторами. Вказано, що перераховані умови будівництва вказують на необхідність проведення особливо ретельних інженерно-геологічних вишукувань. Наведені результати вивчення характеристики ґрунтів м. Чернігова та їх поведінки при будівництві. Ключові слова: ґрунтові умови, основи, фундаменти, приватна забудова