(untitled) (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2017)
Визначено, що при зведенні підземних споруд – нафтових та газових свердловин до них ставляться підвищені вимоги щодо міцності цементного каменю, водопроникності. Встановлено, що при цементуванні проміжних і експлуатаційних обсадних колон нафтових і газових свердловин у буровому управлінні «Укрбургаз», за наявності близько розташованих продуктивних і водоносних горизонтів із різними коефіцієнтами аномальності, виникають міжколонні перетікання. Тому авторами запропоновано застосування гідрофобного тампонажного розчину «Silpan-Р» (група «Ramsinks-2М»), який змінює структуру тампонажного цементу ПЦТ-I-100, що дозволяє уникнути проблем заколонних перетікань. Ключові слова: проникність, свердловина, технічний стан, цементний розчин, гідрофобізатор, міжколонні перетікання.