(untitled) (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2019)
Одним з найбільш потужних сучасних методів розрахунку складних будівельних конструкцій є метод скінченних елементів в формі методу переміщень для дискретних систем, який передбачає створення скінченно-елементної моделі, тобто розбиття конструкції на окремі елементи у межах кожного з яких відомі функції переміщень та напружень. Метод скінченних елементів також передбачає формування та розв’язування системи лінійних алгебраїчних рівнянь порядок якої обумовлений кількістю невідомих вузлових переміщень. Розроблено алгоритм розрахунку стійкості першого роду форми рівноваги стиснутих залізобетонних колон з шарнірним закріпленням на кінцях, з урахуванням зміни жорсткості, на основі методу переміщень разом з методами ітерацій і повинного ділення. Використання вищеописаних методів дозволяє визначити мінімальне критичне навантаження або напруження при першій біфуркації та їх втрати стійкості відповідної форми. Використання матричних форм сприяє спрощенню рівняння втрат стійкості високого порядку. Такий підхід дозволяє отримати форму втрат стійкості, що відповідає критичному навантаженню. Описані вище особливості розрахунку таких конструкцій обумовлюють необхідність у використанні потужностей сучасних ПК, що у свою чергу потребує автоматизації розрахункових процесів у вигляді закінчених програмних комплексів та систем. На базі кафедри будівельної та теоретичної механіки Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка були розроблені програмні утиліти, які реалізують взаємопов’язані задачі оцінювання міцності та надійності будівельних конструкцій та їх елементів.