(untitled) (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2019)
Розглянуто проектування композитної панелі покриття згідно з європейськими і національними будівельними нормами. Панелі композитного типу (дерев’яні ребра й обшивка з фанери або OSB) часто застосовуються для покриття легкого типу. Для конструкцій, які мають у своєму складі матеріали з різними фізико-механічними властивостями, при проектуванні застосовується метод зведеного перерізу, що значно спрощує розрахунки. Оскільки обшивки панелі знаходяться в більш напруженому стані, ніж ребра, матеріал ребра (деревина) приводиться до матеріалу обшивок за допомогою коефіцієнта приведення. Він знаходиться як відношення модулів пружності матеріалів. Як приклад у статті наведено конструктивний розрахунок за першим граничним станом. Остання редакція національних норм щодо розрахунку дерев’яних конструкцій повністю базується на європейських будівельних стандартах. Із цих міркувань у статті розглянуто проектування конструкції відповідно до оригінального джерела. Натомість визначення характеристик міцності рекомендовано виконувати згідно з національними нормами, які одночасно виконують функції європейського стандарту EN 338. Навантаження на панель визначаються відповідно до норм, що є не тільки традиційним в національній методології проектування будівельних конструкцій, але й, на думку авторів, більше відповідає критеріям надійності. Застосування в розрахунках одночасно національних і європейських проектних норм відповідає сучасним вимогам та розширює методологічну базу