(untitled) (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2019)
Установлено, що запаси флюїду родовища, яке знаходяться на завершальній стадії розробки, є важко видобувними й обводненими. Проаналізовано методи інтенсифікації і з’ясовано, що раціонально в такому випадку буде закачати в пласт вуглекислий газ. Визначено його вплив на в’язку нафту та на воду. Наведено результати статистичної обробки зміни дебіту до і після ін’єкції діоксиду карбону, впливу об’єму газу, що закачується у свердловину, від середньої проникності пласта, а також від очікуваного дебіту свердловини після проведення ін’єкції. Проаналізовано, що розробка газоконденсатних родовищ без підтримки пластового тиску (так званий «режим виснаження») призводить до втрат, часто значних, вуглеводневого конденсату. Для зменшення пластових втрат конденсату використовуються різні способи впливу на пласт, що передбачають нагнітання газів або води зазвичай при початкових пластових тисках. Використання цих методів вимагає великих інвестицій, що не завжди економічно виправдано. Нова технологія заснована на ефектах витіснення пластового жирного газу сухим, випаровування рідких ретроградних вуглеводнів, підтримки пластового і забійного тисків, блокування активної підошовної та законтурної води. Технологія забезпечує збереження фонду діючих свердловин, збільшення їх продуктивності та дебітів, підвищення вуглеводовіддачі пласта, підтримання сировинної бази газопереробного заводу, продовження періоду активного функціонування всієї створеної промислово-заводської інфраструктури. Для реалізації технології та досягнення її проектної ефективності необхідно створити і впровадити нову надійну систему контролю за розробкою. Ця система повинна враховувати геолого-технологічні особливості об’єкта видобутку вуглеводнів і технології його розробки, маючи на увазі геологічну будову колектора, ефективні газонасичені товщини, термобаричні умови та ін. Вона має забезпечувати безперервний контроль інтервалів приймальності при закачуванні газу та інтервалів дренування при відборі вуглеводневої суміші, оперативне визначення компонентного складу продукції на основі застосування високоточної геофізичної та хроматографічної апаратури.