(untitled) (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2020)
Установлено, що характерною рисою сучасної глобальної економічної системи є активний вплив держави та її органів влади на стратегічний розвиток передових галузей науки, виробництва й бізнесу, забезпечення їх інтеграції в єдиний механізм науково-технічного та соціально-економічного прогресу постіндустріального суспільства, в якому задіяні не тільки окремі країни та органи їх державного управління, а й провідні компанії світу. Проведено аналіз стану та виявлено проблеми в інноваційно-економічній сфері розвитку України за часів її незалежності. Здійснено теоретичні дослідження сучасних тенденцій, процесів і процедур щодо організації та управління прогресом передових країн і компаній світу. Розроблено нові підходи до формування системи та організації процесів стратегічного планування і програмно-цільового управління інноваційним та економічним розвитком держави, її регіонів, галузей господарювання і підприємств, здатних створювати та реалізовувати на світових ринках наукоємну конкуренто-спроможну продукцію з високим рівнем доданої вартості. Розроблено практичні рекомендації щодо ефективної реалізації цього процесу, зокрема, запропоновано модель і алгоритм стратегічного планування й програмно-цільового управління соціально-економічним та інноваційним розвитком України. Наведено характеристику основних параметрів і елементів структурно-ієрархічної організації системи державного управління стратегічними та програмно-цільовими заходами в процесах розвитку держави та її елементів. На основі узагальнення світового досвіду провідних країн і компаній світу сформовано пропозиції щодо покрокової практичної реалізації ключових заходів, процедур та інструментів стратегічного програмно-цільового управління інноваційно-економічним прогресом України. Практична реалізація розроблених пропозицій буде сприяти прискоренню прогресу України за світовими стандартами господарювання