(untitled) (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2017)
Описано експериментальні дослідження стиснутих трубобетонних елементів із роз’ємними стиками. На основі результатів цих досліджень було визначено найбільш ефективну та економічну конструкцію роз’ємного стику. Було проаналізовано несучу здатність, витрати матеріалів та визначено коефіцієнти ефективності роботи трубобетонного елемента. Також у статті наведено дані про характер роботи і напружено-деформований стан конструкцій, досліджено вплив ексцентриситету прикладення навантаження та наявності бетонного осердя на несучу здатність стиснутого трубобетонного елемента з роз’ємними стиком. Визначено значення відношення N2 до N1 для досліджуваних зразків. Ключові слова: трубобетон, роз’ємні стики, напружено-деформований стан.