(untitled) (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2017)
Першу редакцію ДБН В.1.1-Х:201Х «Інженерний захист територій, будинків і споруд від зсувів та обвалів. Основні положення» розроблено на заміну існуючого ДБН В.1.1-3-97. У проекті наведено загальні положення та вимоги до проектування, організації будівництва й реконструкції об’єктів інженерного захисту територій, будинків i споруд від зсувів та обвалів усіх видів і класів наслідків (відповідальності). Акцентовано увагу на особливості інженерно-геологічної будови схилів, пов’язаних з улоговинами. Показано, що обробка даних випробувань ґрунтів на зрушення в логарифмічних координатах дає можливість більш точно визначити величини показників їх міцності, у т. ч. структурної та довготривалої. Ключові слова: зсув, обвал, інженерний захист, інженерні вишукування, клас наслідків (відповідальності), улоговина, міцність.