(untitled) (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2017)
Виконано аналіз стану автомобільних доріг в Україні. Доведено, що характерною особливістю більшості доріг є те, що вони у короткий час експлуатації набувають аварійного стану, причиною цього явища вважається недостатній рівень конструктивних заходів, які стосуються урахування особливих властивостей ґрунтів і складних інженерно-геологічних процесів. Показано, що ділянки доріг, які проходять по територіях розповсюдження стисливих ґрунтів, будуються без урахування їх особливостей, насипи доріг недостатньо ущільнюються. Запропоновано заходи з вирішення вказаних недоліків шляхом впровадження у дорожнє будівництво ґрунтоцементу як засобу підсилення основи доріг і як гідроізолюючого матеріалу. Ключові слова: автомобільні дороги, осідання, морозне випинання, ґунт оцемент, бурозмішувальний метод, водонепроникність.