(untitled) (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2017)
Встановлено, що підготовчі стадії процесів синтезу конструкційних РЗЕ-вмісних багатокомпонентних керамічних матеріалів з використанням сольових систем елементів різної електронної структури хімічним змішуванням вихідних компонентів при спільному виділенні продуктів із рідкої фази з наступним термообробленням відбуваються через утворення ряду проміжних фаз. Системним вивченням хімізму взаємодії, гетерогенних рівноваг у модельних системах NaNO3 – Ln(NO3)3 – H2O (Ln – Y, La – Lu) виявлено складні процеси взаємодії між їх структурними компонентами у напрямі утворення аніонних комплексів Ln3+. З’ясовано, що протікаючі конкуруючі реакції є сильнодіючим технологічним фактором, котрий суттєво впливає на зміну активності структурних форм Ln3+. Ключові слова: рідкісноземельні елементи, натрій, нітрати, водно-сольові системи, комплексоутворення, властивості.