(untitled) (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2020)
Забезпечення надійності та безаварійності будівель і споруд у великій мірі залежить від правильного розуміння природи і кількісного опису та нормування навантажень на будівельні конструкції, в тому числі снігових навантажень. Ці навантаження на споруди мають досить складну фізичну природу і мінливий характер, що вимагають знання термодинамічних процесів в атмосфері і на ґрунті, фізичних властивостей снігу, методики метеорологічних спостережень і кліматологічного опису місцевості, мінливості навантажень, характеру відкладення снігу на конструкціях і спорудах. Такі особливості у певній мірі відображаються в розділах норм проектування будівельних конструкцій, що містять нормативи снігового навантаження. Більшість параметрів норм снігового навантаження мають імовірнісну природу і вимагають для свого обґрунтування застосування статистичних методів. Ці методи постійно змінювалися і розвивалися разом з регулярним переглядом норм будівельного проектування. Аналіз еволюції вітчизняних норм снігового навантаження разом з їх статистичними обґрунтуванням є актуальною задачею. Матеріали, присвячені сніговим навантаженням, опубліковані в різних науково-технічних журналах, збірниках статей, матеріалах конференцій. Стаття містить систематизований огляд норм проектування та публікацій по проблемі снігового навантаження за 80-річний період з 40-х років ХХ століття до теперішнього часу. Головна увага приділяється аналізу тенденцій розвитку норм проектування конструкцій в частині змін територіального районування та розрахункових коефіцієнтів, призначення нормативних і розрахункових значень снігового навантаження і залучення до цього дослідних статистичних даних. Відзначається високий науковий рівень вітчизняних норм ДБН В.1.2-2006 «Навантаження і впливи», які мають сучасний імовірнісний базис і асоціюються з нормами Єврокод. Виділяються наукові результати, що можуть бути включеними в наступні норми снігового навантаження.