(untitled) (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2020)
Проаналізовані характерні пошкодження кам’яних стін при сумісній дії вертикальних і горизонтальних навантажень. Розглянуто можливі схеми руйнування кладки. Особливу увагу приділено міжвіконним простінкам, котрі є однією із найбільш напружених й уразливих конструкцій цегляних будівель з точки зору сейсмостійкості. Виділено діагональний зсув як характерний випадок руйнування простінків при сейсмічних впливах. Наголошено на близькості умов завантаження простінків несучих стін при дії сейсмічної сили до тих, які виникають у каркасі при його перекосі. Розглянуто результати експериментальних досліджень кам’яних зразків на перекіс як моделей роботи простінків. Проаналізовано характер руйнування, визначальні фактори впливу: матеріал кладки, міцність каменю і розчину, внутрішнє і зовнішнє армування кладки, підсилення розчинними і бетонними аплікаціями, перехресними та горизонтальними залізобетонними смугами, вуглеволокном, діагональними металевими тяжами та інші. На основі аналізу відомих експериментів надані пропозиції щодо кінематично можливої схеми руйнування кам’яних простінків, котру запропоновано як базову для розрахунку варіаційним методом у теорії пластичності, розробленим у Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» для розрахунку міцності бетонних і залізобетонних, кам’яних та армокам’яних елементів при зрізі, місцевому стисненні та продавлюванні. В стадії руйнування простінок розділяється на чотири жорсткі диски: два клини під вантажною площадкою і два диски, окреслені зсувними ділянками клинів і площиною розколювання, котра з’єднує їх вершини. Клини рухаються назустріч один одному, а два інших диски віддаляються один від одного в напрямку, перпендикулярному до площини розколювання