(untitled) (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2020)
Роботу присвячено уточненню інженерних методів розрахунку тепловтрат крізь конструкції зі збірних сандвіч панелей. При монтажі будівель в місцях примикання сталевих конструкцій утворюються «містки холоду» і, як наслідок, можливе утворення конденсату і цвілі. Тепловтрати за рахунок «містків холоду» можуть досягати до 50% від загальних тепловтрат будинком і впливати на його клас енергоефективності. В українських нормативних документах не наведено методики визначення тепловтрат крізь конструкції, які складаються з сандвіч-панелей поелементної зборки, з врахуванням конструктивних особливостей та значення лінійних коефіцієнтів теплопередачі. Для типових конструктивних вузлів у додатку Г ДСТУ Б В.2.6-189:2013 наведені лише значення лінійних коефіцієнтів теплопередачі для кам’яних конструкцій та їх елементів. У роботі наведено типові енергоефективні конструктивні вузли примикання сендвич-панелей до існуючих кам’яних стін, стін із сандвіч-панелей до бетонного фундаменту, карнизів із сандвіч-панелей, улаштування лотків внутрішнього водовідведення та результати моделювання температурного поля цих вузлів, що дозволяють за методикою ДСТУ ISO 10211:2005 визначити лінійні коефіцієнти теплопередачі, які можна застосовувати в інженерних розрахунках опору теплопередачі відповідних конструкцій та доповнити додаток Г ДСТУ Б В.2.6-189:2013. Моделювання конструктивних вузлів реалізовано методом скінчених елементів. Обрахунок лінійного коефіцієнту теплопровідності різних варіантів примикання конструкцій дозволить уникнути теплових відмов та підвищити клас енергетичної ефективності будівель