(untitled) (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2020)
Застосування адитивних технологій в комплексі з іншими технологіями, що забезпечують перехід від макетування до готового виробу активно використовуються в промисловості багатьох країн. Застосування таких технологій в комплексі з ливарними дозволяє виготовляти окремі види скульптур. Моделювання скульптур в спеціалізованих програмних пакетах без участі скульптора все ще не можливе, тому найперспективнішим напрямом для містобудування є виготовлення, відносно простих за формою, макетів визначних історико-культурних будівель та цілих міст. Можливість 3d друку розробленого макету значно спрощує та прискорює виготовлення майстер-макету для подальшого лиття металом. Роздільно здатність 3d принтерів в десятки мікрон дозволяє друкувати елементи майстер-макету з величезною деталізацією, а сучасні технології лиття забезпечують якість кінцевого виробу. Тобто основною перевагою від впровадження адитивних технологій в процес розробки та виготовлення макетів історичних будівель та споруд є мінімальне використання часу скульптора, відмова від роботи з скульптурними матеріалами на користь комп’ютерного моделювання та швидкий друк з значною деталізацією. Однак заміна роботи професійного скульптора на роботу спеціаліста з комп’ютерного моделювання значно звужує область застосування технології. Фактично раціональним є виготовлення копій старовинної забудови міст та окремих замків, церков, будинків. Розглянуті в роботі макети дозволяють припускати стрімкий розвиток такої технології в найближчому часі, а зважаючи на туристичний потенціал міст України технологія буде мати практичне застосування принаймні з два десятки років. Проведений аналіз витрат на прикладі бронзового макету «Чернігівська фортеця початку XVIII ст.» показав економію коштів в 15-17% при переході з ручного виготовлення майстер-макету скульптором на моделювання та 3d друк.