(untitled) (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2021)
У статті розглянута конструкція вібростолу, у якого за наявності вільного простору під ним (при закріпленні вібростолу на каркасі вище площини підлоги) виникає можливість закріплення віброзбуджувача на важелі. Важіль з віброзбуджувачем закріплюється вертикально під віброплитою по центру знизу. Приводиться опис роботи вібростолу при дії на нього важільного закріплення віброзбуджувача. Надані кінематична схема вібростолу з важільним закріпленням віброзбуджувача та розрахункова схема визначення віброколивань на віброплиті. Дана конструкція вібростолу була створена у вигляді дослідної моделі. На ній за допомогою вимірювального обладнання проведені дослідження, метою яких було виявлення впливу важільного закріплення віброзбуджувача на віброущільнення, а саме існування залежності амплітуди віброколивань від довжини важеля, на якому закріплений віброзбуджувач, та від навантаження на рухому частину вібростолу Довжина важіля під час експерименту змінювалася поступово від 0 до 150 мм, а навантаження також збільшувалось поступово від 0 до 0,36 кг при постійній довжині важіля 150 мм. На базі результатів дослідів та отриманих показників побудовані графіки залежності величіни ударних імпульсів від довжини важеля та від навантаження на вібростіл. Результати проведених досліджень показують, що при збільшенні довжини важіля, на якому закріплюється віброзбуджувач, відповідно збільшуються значення ударних імпульсів, що діють на віброплиту, а збільшення навантаження на віброплиту приводить до зменшення величини ударних імпульсів. Отримані результати вказують на те, що за рахунок покращення віброущільнення від зміни амплітуди є можливість заощадити енерговитрати при виробництві. Дані результати також дають перспективу для проведення подальших досліджень у напрямку покращення енергоефективності та загальної ефективності віброущільнення.