(untitled) (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2021)
Виконання санітарно-гігієнічних вимог при проектуванні житла здійснюється відповідно до умов фізико-географічного районування території України і включає у себе вимоги до інсоляції, природного освітлення, провітрювання, іонізації та мікроклімату приміщень житлових будинків. Робота присвячена визначенню умов інсоляції та вибору оптимальної орієнтації житлових будинків з урахуванням широти місцевості м. Полтава. На сьогоднішній час відбувається перехід від будівництва за типовими проектами до індивідуального проектування та триває процес ущільнення житлової забудови у містах шляхом нового будівництва в історично сформованій забудові. При розміщенні нового будівництва в існуючій забудові слід забезпечити дотримання вимог чинних нормативних документів щодо інсоляції. Наявність природного світла в оселі є важливим параметром, добре інсольовані будинки та квартири користуються попитом. Ущільнення й збільшення поверховості забудови неминуче погіршує інсоляцію в житлових приміщеннях існуючих будинків через додаткове затінення їх вікон, що призводить до зменшення тривалості інсоляції. Тривалість інсоляції приміщення залежить від орієнтації вікон по сторонам світу, розмірів, товщини огороджувальних конструкцій і відстані від будівель, розташованих поблизу. Слід зазначити, що на тривалість (наявність) інсоляції впливають також інші архітектурно-планувальні елементи будівель: балкони, карнизи, лоджії, що затіняють вікна. Будівельні норми й правила для житлових приміщень регламентують тривалість інсоляції та кількість кімнат у квартирі, у яких має бути забезпечена нормативна тривалість інсоляції. Умови й час інсоляції приміщень в Україні встановлюються Санітарними нормами і правилами інсоляції, а також відповідними типологічними будівельними нормами й правилами. Особливого значення набуває фактор раціонального планування території й оптимальної орієнтації будинку за сторонами світу, правильний вибір поверховості та конфігурації у плані.