(untitled) (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2021)
Багатопрогінні згинані сталезалізобетонні конструкції із застосуванням монолітної залізобетонної плити у якості стиснутої частини перерізу та сталевої профільної частини у якості розтягнутої добре зарекомендували себе за рахунок високої технологічності влаштування та значної експлуатаційної несучої здатності як в цивільному, так і в промисловому будівництві. Проте нерозрізна монолітна залізобетонна плита, що влаштована по сталевих балках розміщених з однаковим кроком, під дією експлуатаційного навантаження при однаковому армуванні крайніх і середніх прольотів має не однаковий рівень напружень за рахунок різних значень опорних та прольотних моментів крайніх і середніх прольотів. Зменшення крайніх прольотів шляхом змінного кроку встановлення сталевих балок є незручним із технологічної точки зору, так як вимагає додаткових індивідуальних конструктивних рішень влаштування нерегулярних опор під ці балки. Для врівноваження рівня використання несучої здатності монолітної плити нерозрізних багатопрогінних сталебетонних плит запропонована двоетапна методика їх виготовлення (бетонування). Суть цієї методики бетонування полягає у створенні попередніх самонапружень (напружень, протилежних тим, що виникатимуть у процесі експлуатації) структурних частин конструкції виключно від їх власної ваги та технології виготовлення без застосування інших заходів попереднього напруження (механічного, електротермічного чи електротермомеханічного). Під час першої черги виготовлення плити виконується бетонування середнього прольоту в ході якого від власної ваги бетону створюються попередні самонапруження сталевої частини перерізу крайніх прольотів (вигин вверх сталевої частини протилежно експлуатаційному). Після набору бетоном першої черги бетонування міцності, виконується друга черга бетонуванні крайніх прольотів в ході чого створюються попередні самонапруження бетонної частини перерізу виготовленого за першим етапом середнього прольоту (вигин вверх бетонної частини). Проведені експериментальні дослідження двох зразків нерозрізних трипрогінних сталебетонних плит, виготовлених за запропонованою двоетапною методикою, підтвердили, що за рахунок змінної в процесі виготовлення жорсткості перерізів середнього та крайніх прольотів плити можливо врівноважувати рівень одночасного вичерпування несучої здатності плити у всіх прольотах