(untitled) (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2022)
Викладено методику визначення випадку розрахунку залізобетонних елементів з тавровим поперечним перерізом на дію косого згинання з використанням повної діаграми деформування бетону. Проаналізовано напружено-деформований стан залізобетонних таврових балок, для опису якого необхідно знати, як у поперечному перерізі розташовується нейтральна лінія, положення якої характеризується такими параметрами: висотою стиснутої зони Х, кутом нахилу θ нейтральної лінії до горизонтальної вісі та рівнем відносних деформацій бетону в найбільш стиснутій фібрі ηm. Складність визначення параметрів полягає у різноманітності форм, яких може набувати стиснута зона бетону: трикутник, трапеція, п’ятикутник та шестикутник Представлено три групи форм, кожна з яких містить у собі чотири випадки розташування нейтральної лінії в перерізі. Продемонстровано, як відбувається перехід однієї форми стиснутої зони в іншу при збільшенні кута нахилу зовнішньої силової площини в кожній з трьох груп форм. Вивчено, які граничні випадки можуть виникати при переході від однієї форми до іншої. Зазначено, за якими виразами визначається приналежність до однієї з трьох груп форм. Представлено у табличній формі аналітичні залежності, за якими можна визначити випадок положення нейтральної лінії у перерізі залізобетонного елемента. У наведених аналітичних залежностях використовується рівень відносних деформацій бетону в найбільш стиснутій фібрі поперечного перерізу залізобетонного елемента таврового профілю, що дає змогу визначати зміну положення нейтральної лінії від початку прикладання навантаження до моменту руйнування залізобетонного балкового елемента. Такий підхід дозволить виконувати розрахунки залізобетонних таврових балок, що зазнають косого згинання, як за несучою здатністю, так і за придатністю до нормальної експлуатації.