(untitled) (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2022)
Проблема замокання цегляних конструкцій історичних будівель, які межують з ґрунтом, зумовлена поверхневим аналізом причин, які передують. Вертикальна та горизонтальна гідроізоляція підземних конструкцій історичних будівель або була відсутня з часу будівництва або вже втратила експлуатаційні характеристики. Волога з ґрунту піднімається по капілярах цегляної кладки, що призводить до руйнування цегли та оздоблювального шару, виникнення грибків та плісняви на поверхнях. Постійне замокання конструкцій, що межують з ґрунтом, призводить до зниження теплотехнічних властивостей, зношування будівельних конструкцій та зменшення нормативного терміну служби будинків. В більшості випадках розробка заходів з реставраційного ремонту передбачає антисептичну обробку і заміну оздоблення поверхні стін. Такими заходами було виконано ремонтні роботи у будівлі ліцею у м. Полтава. Авторами було проаналізовано наслідки невірноприйнятих рішень проектантами. Ці засоби не дієві і потребують повторного виконання вже через декілька місяців. У роботі наголошено про впровадження комплексних заходів з відновлення вертикальної та горизонтальної гідроізоляції на прикладі реального об’єкту будівлі гімназії у Полтавській області. Було проаналізовано пошкодження огороджувальних конструкцій цокольного поверху будівлі гімназії та причини їх виникнення. Для відновлення горизонтального гідроізоляційного шару усіх несучих цегляних стін рекомендовано ін’єктування в конструкцію гідрофобних розчинів на рівні підлоги першого поверху суцільною смугою. Також передбачалось у місцях де рівень ґрунту перевищує рівень підлоги першого поверху (фасад з двору) виконання перепланування денної поверхні до рівня нижче за рівень підлоги не менше 200 мм. На зовнішній поверхні стіни цоколя відновити вертикальний гідроізоляційний шар з попереднім висушуванням та антисептуванням цегляної кладки. Такі заходи дозволять забезпечити подальшу безаварійну експлуатацію конструкцій, що межують з грунтом.