(untitled) (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2022)
У статті наведено аналіз існуючих систем опалення, а також методів регулювання систем теплопостачання за місцем регулювання та за його параметрами. Будинки масової забудови другої половини ХХ століття обладнані вертикальними однотрубними системами опалення без замикаючих ділянок. Конструкція цих систем опалення не дозволяє кожному споживачу впливати на своє споживання тепла. У однотрубних, вертикальних системах опалення без замикаючих перемичок і без запірно-регулюючої арматури у кожного нагрівального приладу, споживач отримує не ту кількість тепла, яку йому потрібно, а ту кількість, яку теплопостачальна організація подає йому відповідно до єдиної температури, закладеної у графіку центрального регулювання. Крім того, в основному всі системи опалення будівель другої половини ХХ століття підключені до теплових мереж за залежними схемами, з вузлами змішування, за допомогою нерегульованих елеваторів. На данні системи не можливо встановити регулятори теплового потоку та передбачити місцеве регулювання. Крім цього одним із суттєвих недоліків однотрубних вертикальних систем опалення – це практично (але не теоретично) відсутність можливості обліку тепла у кожній квартирі. Для можливості максимально ефективного споживання теплової енергії має бути передбачене комбіноване регулювання, яке крім центрального регулювання повинно включати місцеве та індивідуальне регулювання. Для можливості комбінованого регулювання повинна бути реконструкція існуючих однотрубних, нерегульованих систем опалення в двотрубні, горизонтальні, по квартирні та повинна бути проведена модернізація обладнання теплових пунктів, з встановленням змішувальних насосів замість елеваторних вузлів, та встановлення регуляторів теплового потоку систем опалення.