(untitled) (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2022)
У статті розглянуто значення бетонозмішувального обладнання в сучасному будівництві та необхідність розробки нових конструкцій малогабаритного мобільного обладнання для приготування бетонних розчинів. Проведено класифікацію існуючого змішувального обладнання та визначено конструктивні особливості високоефективного обладнання для розробки. Виробництво в Україні різноманітних видів залізобетонних конструкцій та бетонних виробів належної якості потребує на сьогодні особливої уваги, а також гострої потреби у швидкому відновленні та ремонті будівель і споруд після військових дій. Розглядаються джерела та публікації, пов’язані з розробкою та вдосконаленням різноманітних складів для приготування бетонних сумішей та будівельних розчинів. Розглянуто різні типи змішувачів, які використовуються для приготування бетонних і розчинових сумішей, у тому числі гравітаційні, примусового, пересувні бетонні заводи. Він також охоплює транспортування сумішей за допомогою вантажівок, насосів та іншого обладнання. Стаття завершується припущенням про необхідність малогабаритних мобільних бетонозмішувачів для покращення будівельних робіт в обмеженому просторі та зменшення транспортних витрат. Розглядається розробка нової конструкції малогабаритного мобільного обладнання для приготування бетонних розчинів, яке має переваги перед традиційними бетонозмішувачами. Стверджується, що підвищення мобільності змішувача дозволяє оптимізувати його розміщення по відношенню до виконуваної роботи, завантаження і вивантаження суміші без використання додаткового обладнання. Застосування комплексного обладнання для автоматизації процесів управління мобільним бетонозмішувачем сприятиме підвищенню продуктивності праці та зниженню енерговитрат, підвищенню ефективності змішування та оптимізації реологічних властивостей суміші, що готується. На основі проведеної класифікації визначено конструктивні особливості високоефективного обладнання, що буде розроблятися