(untitled) (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2022)
Плитні сталезалізобетонні (СЗБ) конструкції і елементи різних комбінованих перерізів є, як окремими (збірними) основними несучими елементами перекриттів безкаркасних будівель і споруд, так і частинами балкових і безбалкових (гібридних збірно-монолітних чи чисто монолітних) перекриттів каркасних будівель і споруд. Конструктивні вирішення плитних сталезалізобетонних конструкцій і елементів широко застосовуються на сьогодні в будівництві перекриттів з прогонами L=3…12 м і більше. Значну популярність гібридні сталезалізобетонні плитні конструкції і елементи отримали при будівництві перекриттів в Німеччині, Кореї, Японії, Китаї. В статті наведено загальну методику розрахунку і проектування раціональних (оптимальних) плитних конструкцій і елементів сталезалізобетонних перекриттів з урахуванням граничного напружено-деформованого стану (НДС) їх компонентів в момент їх руйнування. Методика раціонального (оптимального) проектування плитних СЗБ елементів перекриттів залежно від НДС в момент руйнування їх компонентів включає в себе вирішення двох задач: підбору перерізу плитного СЗБ елементу та його армування, яка є прямою задачею оптимізаційного проектування; перевірки міцності на згин в розрахункових перерізах плитного СЗБ елементу. Авторами статті в результаті розрахунків були отримані значення коефіцієнтів оптимального армування поперечних перерізів плитних CЗБ елементів залежно від їх висоти, величин розрахункового прогону плити, міцностних і деформаційних характеристик матеріалів та значень корисного навантаження. Впровадження запропонованої методики в практику проектування дозволить ефективно вирішувати плитні і балкові елементи СЗБ перекриття різних конструктивних типів і видів при будівництві, ремонті та реконструкції будівель і споруд.