(untitled) (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2022)
Наведено графіки залежності «тиск на основу – осідання жорсткого стрічкового штампу» за результатами математичного моделювання та лоткового експерименту при варіативних параметрах армування глинистої основи для визначення впливу армування вертикальними ґрунтоцементними елементами (ҐЦЕ) слабких глинистих ґрунтів в основі стрічкових фундаментів будівель і споруд. Порівняно результати моделювання лоткових випробувань з використанням двох раніше вже апробованих моделей поведінки грунту: ідеальної пружно-пластичної моделі Мора-Кулона та моделі ізотропного ущільнення (зміцнення) Hardening soil model, - методом скінченних елементів (МСЕ) у просторовій (3D) постановці для оцінювання напружено-деформованого стану (НДС) системи «грунтовий масив – ґрунтоцементна основа – жорсткий стрічковий штамп» при використанні різних моделей імітації ҐЦЕ, зокрема, об’ємними грунтовими елементами за моделлю поведінки linear elastic та пальовими елементами, так званими embedded beam. Оцінено різні способи моделювання ҐЦЕ відповідно до можливостей програмного комплексу (ПК) Plaxis 3D Foundation. Визначено найоптимальніші моделі поведінки ґрунту для моделювання роботи ҐЦЕ за умов слабких глинистих ґрунтів. При цьому в якості вихідних параметрів використано наступні характеристики грнту: щільність; модуль деформації; кут внутрішнього тертя; питоме зчеплення; коефіцієнт Пуасона. Доведено коректність результатів ПК Plaxis 3D при застосуванні пружно-пластичної моделі Мора-Кулона та моделі ізотропного ущільнення для аналізу деформованого стану системи «грунтовий масив – ґрунтоцементна основа – жорсткий стрічковий штамп». Рекомендовано для подальшого практичного використання в геотехічній практиці модель Hardening soil model, як більш коректну в лінійній стадії роботи ґрунту, а для моделювання ҐЦЕ використовувати об’ємні елементи, як більш достовірні. Підтверджено ефективність методу армування основ вертикальними ҐЦЕ для поліпшення основ, складених з ґрунтів з низьким модулем деформації