(untitled) (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2022)
Нафтогазова промисловість є капіталомісткою, використовує все більш передові й складні технічні системи, де механічні, електричні, гідравлічні та інші компоненти інтегровані з програмним забезпеченням і електронікою. Водночас застосування діагностичних систем за принципом неперервного контролю та аналізу технологічних машин при їх експлуатації є сучасним перспективним напрямом розвитку техніки. Талева система та гальмівний механізм бурової лебідки мобільних бурових установок мають вагомий безпековий вплив на технологічний процес та ефективність його проведення, а економічна складова їх технічного обслуговування є значною протягом експлуатаційного етапу життєвого циклу установки. Тому в роботі розглянуто завдання розроблення методів та засобів функціонування провадження інтелектуальної діагностичної системи мобільних бурових установок на базі вимірювальної і мікропроцесорної техніки. Розроблено рекомендації щодо формування переліку контрольованих параметрів діагностики талевої системи та гальм бурової лебідки, показано взаємозалежність діагностичних параметрів з технологічними режимами роботи, запропоновано алгоритм роботи інтелектуальної діагностичної системи та її технічна реалізація на базі контролерів та датчиків. Функціонування такої діагностичної системи дає можливість описати експлуатаційний життєвий цикл обладнання, прогнозувати стан обладнання, розробляти математичні моделі та стратегії обслуговування, оцінювати їх ефективність та реалізовувати неперервне поліпшення та адаптацію технічних впливів і загалом використання обладнання з врахуванням його фактичного стану. Це не тільки підвищить ефективність експлуатації техніки за рахунок мінімізації витрат на ТОіР, зменшення непродуктивного часу, а і попередить про вірогідність виникнення помилок персоналу та потенційних нештатних (в тому числі аварійних) ситуацій