(untitled) (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2022)
Виділено основні критерії виявлення родовищ нафти і газу та їх залежність від особливостей геологічної будови території. Проаналізовано перспективні, прогнозні та виявлені зони нафтогазонакопичення в межах нафтопромислових районів. Виявлено найбільш сприятливі умови для формування крупних і середніх родовищ нафти і газу. Встановлено, що основні критерії нафтогазоносності пов’язані з петрофізичними характеристиками осадових гірських порід, що обумовлені тектонікою та структурними особливостями території. Основними літологічними умовами, що сприяють формуванню покладів нафти та газу є присутність надійних покришок і порід-колекторів, їх широке територіальне розповсюдження та здатність вміщувати та зберігати поклади вуглеводнів. Важливою умовою формування значних покладів є відсутність сильної піщанистості та глинистості продуктивного розрізу. Виявлено, що найбільші продуктивні поклади кам’яновугільної системи родовищ центральної частини Дніпровсько-Донецької западини мають найбільші за товщиною покришки. Всі крупні поклади газу та нафти антиклінальних структур пов‘язані з пачками колекторів, перекритих потужними витриманими покришками. Закономірності у виявленні пасток та покладів тісно пов‘язані з характером тектоніки регіону. Найбільш сприятливі умови для формування порід-колекторів та покладів нафти та газу в межах крупних структур належить палеопідняттям. Описано методику визначення сприятливих умов для оцінки перспектив нафтогазоносності. Також встановлено найбільш сприятливі структури для формування порід-колекторів та покладів нафти і газу. Виділено окремі геологічні райони та товщі порід, які мають погіршені умови для формування пасток для нафти і газу. Зроблено важливий для практики висновок про те, які саме геологічні зони мають найвищу перспективність стратиграфічних комплексів, присутність надійних покришок і порід-колекторів. Основні перспективи Дніпровсько-Донецької западини пов’язані з північним та південним бортами та перехідними зонами.