ОПЕРАТИВНЕ УПРАВЛІННЯ ПОТУЖНИМИ ГІРНИЧО-ТРАНСПОРТНИМИ КОМПЛЕКСАМИ В ЗАЛІЗОРУДНИХ КАР’ЄРАХ (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2017)
Визначено, що на всіх етапах управління технологіями гірничовидобувних робіт важливою є проблема формування ефективних комплексів механізації. Виявлено, що на етапі оперативного управління головним інструментом для формування плану роботи кар’єру стає використання розробленої динамічної математичної моделі та програмного забезпечення до неї у складі двох підсистем: формування планових завдань комплексам механізації та моніторинг фактичних показників роботи механізмів. Розроблено математичну модель, котра дає можливість розв’язувати оптимізаційні завдання оперативного управління: забезпечення мінімального «порожнього» пробігу автосамоскидів, виконання змінного завдання з мінімальною кількістю автосамоскидів, обґрунтування кількості резервних екскаваторів та автосамоскидів тощо, які зараз вирішуються фахівцями наближено, без достатнього обґрунтування.Ключові слова: екскаваторно-автомобільний комплекс, динамічна математична модель, оптимізація, програмне забезпечення, планове завдання.
Keywords: екскаваторно-автомобільний комплекс; динамічна математична модель; оптимізація; програмне забезпечення; планове завдання