Економічна залежність споживача від можливостей регулювання системи теплопостачання (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2022)
Розглянуте питання економічної ефективності переходу існуючих однотрубних, нерегульованих систем опалення на двотрубні поквартирні, регульовані, з можливістю встановлення терморегуляторів на кожному опалювальному приладі, а також теплолічильників у кожній квартирі. Для проведення аналізу було обрано чотири житлові будинки, з однаковим питомим тепловим навантаженням, які мають  центральне регулювання, групове, місцеве та комбіноване регулювання. Проведено аналіз реального теплоспоживання, згідно до показів теплових лічильників,  цих будинків за 2021-2022 опалювальний період. При центральному регулюванні фактична питома спожита теплова енергія склала: 0,106 ГКал/год∙м2; при груповому регулюванні фактична  питома спожита теплова енергія склала: 0,094 ГКал/год∙м2; при місцевому регулюванні фактична  питома спожита теплова енергія склала: 0,085 ГКал/год∙м2; при комбінованому регулюванні фактична  питома спожита теплова енергія склала: 0,054 ГКал/год∙м2. Якщо розглядається трьохкімнатна квартира площею 67 м2, то економія теплоспоживання при комбінованому регулюванні, в порівнянні з централізованим становить 5364 грн. за опалювальний період, тобто 49%. До основних висновків статті можна віднести: лише наявність реальної технічної можливості регулювання виробітку, транспортування та, головне, споживання тепла дає дійсне зниження витрат палива на джерелах та відповідно зменшення грошових витрат споживачів на опалення; Існуюча більшість внутрішньобудинкових систем опалення житлових та цивільних будівель України не мають індивідуального регулювання споживання тепла кожною квартирою та приміщенням; Реконструкція існуючих внутрішньобудинкових систем опалення є об'єктивною необхідністю, без якої реальний вплив абонента на своє теплоспоживання неможливий. Така модернізація диктується і всіма нормативними термінами капітальних ремонтів, систем опалення, які у більшості випадків перевищені більш ніж вдвічі.
Keywords: система теплопостачання; система опалення; регулююча арматура; теплолічильник