Визначення кінетичної енергії вібраційного столу (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2022)
В статті проводиться визначення загальної кінетичної енергії технологічного комплекту обладнання для виробництва бетонних виробів (вібростолу), у якого віброзбуджувач закріплюється на важелі вертикально по центру під віброплитою. Дане обладнання використовується для виготовлення малогабаритних бетонних виробів. При виконанні досліджень були використанні методи математичної фізики та фізико-математичне моделювання методами прикладної механіки.  Для визначення положення і опису вільних рухів матеріальних тіл, з яких складається розглядувана механічна система, була застосована ортогональна вібраційна система відліку з трьох систем координат. Для знаходження загальної кінетичної енергії, що є сумою кінетичних енергій декількох матеріальних тіл - плити, корпусу віброзбуджувача, дебаланса і ємності з бетонною сумішшю, була складена кінематична схема досліджуваного вібростолу і отримана функціональна залежність загальної кінетичної енергії вібростолу від діючих на нього факторів. Був побудований графік зміни кінетичної енергії  досліджуваного вібраційного столу залежно від довжини важеля, на якому закріплювався віброзбуджувач, із врахуванням номінальних чисельних значень величін параметрів вібростолу. Аналіз одержаної залежності вказує на збільшення кінематичної енергії вібростолу при збільшенні довжини важеля, що підтверджує ефективність важільного закріплення  віброзбуджувача. Це в свою чергу призводить до зменшення енерговитрат під час віброущільнення бетонних виробів за рахунок зменшення потужності використовуваного для ущільнення віброзбуджувача. Отримана функціональна залежність кінетичної енергії також необхідна для складання в подальшому математичної моделі вищезгаданого обладнання за допомогою рівнянь Лагранжа другого роду
Keywords: вібростіл; важіль; вібратор; дебаланс; ступінь вільності; кінетична енергія