Аналітичне дослідження просторової взаємодії ланок автопоїзда категорії М1 (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2022)
Під час руху автомобільного поїзда взаємодія між його окремими ланками відбувається через тягово-зчіпний пристрій. Саме цей вузол сприймає на себе навантаження від однієї ланки автопоїзда та передає його до іншої. Тому вірне визначення величини та напрямку сил, які виникають в тягово-зчіпному пристрої є актуальною задачею, яка дозволяє вирішити ряд питань пов’язаних з дослідженням експлуатаційних властивостей автопоїзда, таких як: динаміка руху, гальмівні властивості, паливна економічність, стійкість, безпека руху, зручність керування та ряд інших. Також це є важливим і при проектуванні його окремих деталей і вузлів, таких, наприклад, як тягово-зчіпний пристрій. Зазвичай, при дослідженні динамічної взаємодії ланок автопоїзда та кінематики його руху обмежуються плоскими розрахунковими схемами, які дозволяють розглядати протікання цих процесів лише в одній площині. Проте, в реальних умовах руху на кожну ланку автопоїзда діє просторова система сил і виникає потреба у їх приведенні до розрахункової площини. У протилежному випадку облік складових, що впливають на взаємодію ланок буде неповним, а отже і неточним. Для більш повного врахування силової взаємодії між ланками автопоїзда пропонується розглядати кожну ланку у окремій просторовій системі координат, яка нерухомо пов’язана з цією ланкою, а потім за допомогою розроблених таблиць переходу приводити ці сили до системи координат, яка нерухомо пов’язана з іншою ланкою. Застосовуючи такий підхід, на прикладі розрахунку динамічних навантажень у тягово-зчіпному пристрої автопоїзда категорії М1 у випадку відхилення напрямку його руху від горизонтального прямолінійного показано, що динамічний вплив причепа на автомобіль-тягач виявлятиметься не лише у повздовжньому напрямку, а й у складових по іншим осям просторової системи координат, що дозволяє прогнозувати вплив причепа на характер руху автопоїзда в цілому.
Keywords: автопоїзд; тягово-зчіпний пристрій; причіп; матриці поворотів; нерухома та рухома системи координат