Планування робіт з управління станом звалищ побутових відходів на рівні територіальної громади (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2022)
Враховуючи існуючий досвід управління відходами у країнах ЄС, Полтавська область поетапно впроваджує практику кластерного (субрегіонального) підходу,  започаткованого проектом Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH в рамках реалізації міжнародного проекту «Реформа управління на сході України». Саме питання управління станом звалищ побутових відходів є одними із ключових при формуванні та подальшому розвитку систем управління відходами на місцевих рівнях, зокрема на рівні кластерів. В ході проведення досліджень застосовувались методи натурних (польових) обстежень експлуатаційного стану звалищ побутових відходів, метод верифікації та систематизації зібраних  даних. В рамках даних досліджень запропоновано та апробованого на прикладі Новооржицької громади Полтавської області, підхід щодо оцінювання стану звалищ за експлуатаційними показниками та показниками екологічної безпеки, основними з яких є: координати місця розміщення, площа відведеної земельної ділянки, фактичний обсяг розміщених відходів, фактична осереднена висота шарів розміщених відходів, наявність під’їзної дороги, дотримання санітарно-захисної зони навколо звалища, відстані до найближчих водних об’єктів, лісових масивів, сільськогосподарських земель, об’єктів ПЗФ, автомобільних й залізничних шляхів загальної мережі тощо. На основі результатів оцінювання було здійснено класифікацію звалищ згідно запропонованих категорій: за станом експлуатації, за розмірами та обсягом накопичення відходів, за станом функціонування звалища, за наявністю розташування найближчого санкціонованого/рекомендованого місця видалення відходів.  Дана класифікація була використана  визначення статусу кожного із звалищ та надання відповідних рекомендацій щодо їх подальшого закриття/ліквідації або можливості реконструкції/технічного обслуговування й подальшої контрольованої експлуатації. Висновком даної роботи є наступне: запропонований у роботі підхід може бути основою об’єктивного планування та організації робіт з управління станом звалищ побутових відходів на рівні будь-якої територіальної громади,  крім того, даних підхід може стати  основою для вибору оптимальних з технологічної та економічної сторін методів закриття/ліквідації й подальшої рекультивації ділянок даних звалищ
Keywords: : звалища побутових відходів; управління відходами; екологічний менеджмент