Удосконалена модель грунтової основи для розрахунку комбінованого плитно-пальового фундаменту з конструктивної нелінійністю роботи елементів (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2023)
У статті пропонується та теоретично обґрунтовується удосконалена модель грунтової основи комбінованого плитно-пальового фундаменту для врахування нелінійної роботи його елементів «до» та «після» з’єднання плити та паль (конструктивна нелінійність) для розрахунку методом скінченних елементів напружено-деформованого стану у сучасних розрахункових комплексах. Використання удосконаленої моделі дає змогу якісно моделювати процес поведінки КППФ з конструктивною нелінійністю роботи його елементів. Результатом є отримання надійних результатів щодо напружено-деформованого стану системи «основа – фундамент – споруда». На конкретному прикладі виконано моделювання та чисельний розрахунок системи «основа – КППФ» із використанням лінійно-пружної моделі грунту та нелінійної моделі Мора-Кулона. Аналіз отриманих даних показує, що різниця у результатах складає не більше 2%. За критерій оцінки впливу запропонованої комбінованої моделі грунтової основи при розрахунках різних фундаментів прийнято суму згинальних моментів уздовж плити Σ|Мх|. Встановлено що врахування 2-х етапного формування НДС КППФ із застосуванням запропонованої моделі зменшує моментні зусилля у плиті на 2-му (останньому) етапі до 15% у порівнянні з прикладанням одразу повного навантаження і роботою плити у якості ростверку з постійним з’єднанням плити та паль (один етап). За результатами розрахунків встановлено, що при сприйнятті плитною частиною 100% навантаження та інших рівних умовах моментні зусилля у плиті завжди менші ніж у випадку з’єдання паль з плитою, що відбуваєтья через відсутність значної концентрації зусиль у кутових та периферійних палях у разі роботи плити як ростверку
Keywords: грунтова основа; модель; комбінований плитно-пальовий фундамент; методика; напружено-деформований стан