Ретроспективний аналіз конструкцій гідроізоляції стін для визначення основних напрямів відповідних реставраційних робіт (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2023)
Раціональність конструктивного рішення фундаментів і цоколів будівель залежить від кількості вологи у ґрунті. На неї впливають: рівень ґрунтових вод, атмосферні опади, якість вертикального планування прибудинкової території, якість виконання будівельних робіт при формуванні вимощень у пристінній частині будинків та наявність твердих покриттів у благоустрої прибудинкової території. Для визначення раціональних конструкційних рішень, що перешкоджають зволоженню цокольних частин будинків було проведено ретроспективний аналіз варіантів конструкцій цоколів будинків у різні часові періоди. Розлянуто період з середини Х1Х століття до наших часів, адже у цей період відбулося у будівництві ряд змін, пов’язаних з соціально-економічними перетвореннями у суспільстві та значний науково-технічний прогрес. Внаслідок ретроспективного аналізу конструкцій гідроізоляції прифундаментних частин стін встановлено, що до 1953 року у вітчизняній практиці будівництва була відсутня обов’язкова вимога влаштування такої гідроізоляції через відсутність масового виробництва відповідних матеріалів. З 1956 року з переходом будівництва на індустріальну основу, були напрацьовані як типові варіанти гідроізоляції стін з використанням матеріалів, що масово вироблялися. В сучасних умовах практики будівництва, особливо у таких напрямках як реконструкція і реставрація, необхідно використовувати індивідуальний підхід для вирішення локальних проблем гідроізоляції стін будинків.
Keywords: гідроізоляція; фундамент; цоколь; історичні будівлі