Привантажувачі для ущільнення бетонів (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2023)
У статті виконано комплексний аналіз конструкцій привантажувачів, які застосовуються в технологіях ущільнення жорстких і легких бетонних сумішей. Розкрито роль привантаження як одного з ключових факторів, що впливає на ефективність формування виробів із бетонів з низьким водоцементним відношенням. Описано основні принципи дії привантажувачів, які реалізують додаткову силову дію на бетонну суміш у поєднанні з вібраційним навантаженням. Наведено класифікацію привантажувачів за конструктивними ознаками та джерелом енергії: інерційні, безінерційні, пневматичні, вібропривантажувачі. Особливу увагу приділено комбінованим пристроям, які поєднують вібраційний та імпульсний вплив на бетон. Узагальнено результати досліджень, що підтверджують переваги комбінованого ущільнення, зокрема з використанням пневматичних привантажувачів із регульованим тиском. Встановлено, що застосування активних привантажувачів дозволяє зменшити витрати цементу до 30 %, скоротити час формування виробу до 50 %, покращити однорідність ущільнення по висоті та підвищити поверхневу якість. Запропоновано оригінальну конструкцію привантажувача активної дії із віброзбуджувачем та ударними елементами, що забезпечує імпульсне ущільнення із регульованим тиском і частотою. Визначено основні нерозв’язані аспекти проблеми — відсутність уніфікованих методик розрахунку параметрів привантаження, недостатня адаптивність конструкцій до змін геометрії виробів та властивостей бетонних сумішей. Обґрунтовано доцільність розроблення інтелектуальних керованих привантажувачів з можливістю адаптації до умов формування для підвищення ефективності виробництва залізобетонних виробів.
Keywords: бетонна суміш; ущільнення; привантажувач; вібрація; комбіноване ущільнення; вібропривантажувач; пневмопривантаження; легкі бетони; енергоефективність