Аналіз обємно-планувальних рішень споруд цивільного захисту за нормативними вимогами (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2024)
В статті представлено аналіз нармативно-правової документації, яка регулює будівництво та реконструкцію укриттів цивільного захисту таких країн як Ізраїль та Україна. У дослідженні використано метод порівняльного аналізу для ідентифікації розбіжностей у вимогах до укриттів між країнами. Було виділено конкретні технічні вимоги, які мають вагомий вплив на процес проєктування та будівництва. Проведене порівняння підходу до визначення необхідної площі укриттів в обох країнах для різних об’єктів. Зроблено огляд і опис вимог до систем вентиляції, водопостачання та водовідведення, електричних підключень. Описано загальний підхід до вибору оздоблювальних матеріалів та типів покриттів внутрішніх та зовнішніх конструктивних елементів. Виявлено значні розбіжності в вимогах та підходах до будівництва чи реконструкції укриттів в цих країнах. Результати можуть бути використані для підвищення ефективності проєктування та будівництва укриттів в Україні, що є особливо актуальним у сучасних умовах підвищеного ризику для цивільного населення.
Keywords: ДБН України; укриття; споруди подвійного призначення; норми Ізраїля