Визначення основних показників роботи бетонозмішувача примусової дії з використанням критеріїв подібності (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2023)
Удосконалення конструкцій змішувального обладнання для приготування жорстких бетонних сумішей є ключовим напрямом підвищення ефективності будівельного виробництва. У роботі застосовано метод теоретичного моделювання з використанням безрозмірних критеріїв подібності, що дозволяє виконати масштабування робочих параметрів від лабораторного зразка до промислового бетонозмішувача. Проведено структурно-функціональний аналіз нової триконтурної схеми перемішування, що включає роботу трьох горизонтальних валів з різними функціями транспортування та деструкції компонентів суміші. Запропоновано п’ять адаптованих критеріїв подібності (аналог Fr, Re та інших), які враховують гравітаційні, інерційні, в’язкі, пружні й міжфазні сили, що діють у робочому об’ємі змішувача. На основі отриманих критеріїв виведено формули для розрахунку продуктивності (output rate) та потужності приводу (drive power), що включають геометричні параметри мішального простору, кутову швидкість (ω) і коефіцієнти енерговитрат. Уперше обґрунтовано енергетичний баланс приводу з урахуванням втрат на гравітаційне переміщення, зсувну деформацію й опір середовища. Результати підтвердили можливість використання запропонованого підходу для проектування бетонозмішувачів з урахуванням специфіки жорстких сумішей, без проведення повномасштабних експериментів. Перспективним напрямом подальших досліджень є розширення системи критеріїв для машин неперервної дії з автоматизованим регулюванням режимів перемішування
Keywords: бетонозмішувач; енергоспоживання; змішування примусової дії; критерії подібності; суміш; моделювання процесу змішування; потужність приводу; продуктивність